Într-o lume grăbită, în care totul pare să fie supus utilului și eficienței, icoana rămâne o taină vie, o fereastră spre nevăzut, o artă care nu se consumă, ci se așază în suflet.
Pentru lect. dr. Tudor Vasile, profesor la grupa de Pictură, specializarea Artă Sacră, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pictura de icoană este mai mult decât un gest artistic: este o căutare, o stare și o împărtășire a luminii.
Pasiunea sa pentru pictură a pornit din copilărie, chiar dacă înclinația de atunci era diferită față de raționamentele de acum. „Voiam să realizez desene care să prezinte realitatea – un portret, un peisaj… În momentul când reușeam să fac un portret era ceva magic.”
Acea magie a realului, însă, avea să fie zdruncinată de întâlnirea cu prima icoană. Încercând să o picteze ca pe un portret realist, a simțit că nu a reușit. Abia mai târziu a înțeles: icoana nu este despre realitatea de aici, ci despre realitatea de dincolo. Nu despre umbra lucrurilor, ci despre lumina lor. „Icoana transcede nivelul de prezentare realistă.”
Regăsirea și conectare cu sinele ca proces artistic
Inițial, visul său era să devină pictor bisericesc, să zugrăvească în frescă, în tăcerea sfințită a zidurilor. Apoi, drumul l-a dus către catedră, către studenți și către misiunea – deloc ușoară – de a transmite, nu doar de a face. „Una e să știi niște lucruri, să le faci la nivel experimental, și alta este să transmiți cunoștințele tale, iar studentul să poată învăța.”
De aceea, pentru profesorul Tudor Vasile, nu e suficient ca un tânăr artist să deprindă tehnica – trebuie să învețe să fie el însuși. Să își îmbogățească cultura vizuală, să cunoască arta laică, să înțeleagă marile epoci ale picturii, ca să poată ajunge apoi, cu smerenie, la icoană, care cere simplitate și transcendență.
Înainte de a începe o icoană, artistul trebuie să se așeze pe dinăuntru. Fiecare are propriul ritual – o rugăciune, muzică bizantină, liniște... ceva care să-l echilibreze și să-l pună pe artist în acord cu Dumnezeu. Pentru că fără această acordare lăuntrică, icoana rămâne un desen frumos, dar nu devine „prezență”.
Drumul de la simbolistică la vindecare
În pictura bizantină, nimic nu este întâmplător. Fundalul aurit nu este decorativ, ci semnifică lumina necreată, veșnicia. Lipsa umbrei din icoane nu înseamnă lipsă de profunzime, ci mărturia faptului că persoanele sfinte nu mai sunt sub incidența luminii naturale, ci trăiesc în plinătatea luminii divine. Chiar și culorile vorbesc: albastrul și roșul la Mântuitorul și Maica Domnului, ocrul, verdele – toate sunt purtătoare de semn.
„Dacă ar fi să aleg o culoare care să exprime iubirea față de aproapele, ar fi un verde-albastru”, spune profesorul. „Verdele este la mijlocul gamei cromatice – între cald și rece – ca un echilibru, ca viața însăși.”
„Arta nu vindecă”, spune profesorul cu sinceritate, „dar poate mijloci vindecarea. Poate oferi armonie, introspecție, iubire pentru frumos și adevăr.” Și poate, dincolo de toate, să ne învețe să vedem cu inima. Pentru că în fața unei icoane nu stăm ca privitori, ci ca martori. Nu analizăm, ci ne lăsăm atingi de o realitate pe care o intuim dincolo de chipuri și culori. O realitate în care frumusețea nu este scop, ci slujire.
Iar pentru această slujire, parcursul lect. dr. Tudor Vasile de artistul din copilărie până la regăsirea și echilibrul pe care le-a aflat acum atât ca artist bisericesc, cât și ca profesor, pare mai mult predestinat. Un model de om care a avut inspirația și înclinația să aleagă un drum în viață care să îl aducă mai aproape de echilibru și Dumnezeu.
***
„Din mâinile lor, în inima ta” este o serie de licitații caritabile online cu lucrări realizate de studenții specializării Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Prin această inițiativă, arta devine puntea între frumusețea credinței și generozitatea umană. Cei care doresc să se implice pot participa la licitații accesând www.airauctioneer.com/fiideajutor-2, iar fondurile obținute vor sprijini proiectele filantropice derulate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Un dar cu dublu impact
Această inițiativă este mai mult decât o simplă campanie de strângere de fonduri. Este o legătură între generații, o întâlnire între gestul de a crea și cel de a dărui, între frumusețea credinței și compasiunea concretă. În mâinile tale, munca studenților nu doar că este apreciată, dar devine sprijin. Devine viitor.
Alătură-te și tu!
Intră pe www.airauctioneer.com/fiideajutor-2, descoperă icoanele din a doua serie și licitează cu inima deschisă!